Moet het ziekenfonds weer terug?
Rondom die prikkelende stelling organiseerden de Twentse PvdA-afdelingen een debatavond over ons zorgstelsel en de marktwerking in de gezondheidszorg. Met een paar fractieleden gingen we op donderdagavond 24 oktober naar Borne. In de goedgevulde theaterzaal van het Kulturhus woonden we een paneldiscussie bij, waarbij ook de zaal werd betrokken. In het discussiepanel zaten een lector, een hoogleraar, een ervaringsdeskundige en twee PvdA’ers: Wouter Bos, voormalig partijvoorzitter en nu bestuursvoorzitter bij zorgverzekeraar Menzis, en Betsy Wormgoor, onze wethouder in Berkelland met zorg in haar portefeuille.
Vroeger was heus niet alles beter, en een werkelijke terugkeer naar het ziekenfonds van vroeger is niet realistisch. Dat beseften we ook wel als aanwezigen. Maar, we waren het erover eens dat de marktwerking in de gezondheidszorg te ver is doorgeschoten. Uit de zaal en uit het panel kwamen sprekende en soms heel persoonlijke ervaringen waaruit bleek hoezeer zorg een verdienmodel is geworden. We kennen allemaal uit het nieuws de verhalen over zorgcowboys en commerciële huisartsenpraktijken. Niet het genezen van mensen, maar zo veel mogelijk geld verdienen door steeds meer zorg te verkopen lijkt centraal te staan.
Wethouder Betsy Wormgoor deelde met ons hoe in de gemeente Berkelland wordt ingezet op preventie. Preventie is een heel breed begrip, dat verder gaat dan zorg alleen maar uiteindelijk alle verschil maakt in de zorg en de hoeveelheid die er nodig is. De gedachte is dat inwoners die naar elkaar omkijken, anderen ontmoeten, sociaal en fysiek actief blijven en zo veel mogelijk zelfstandig leven, al met al gelukkiger en gezonder zijn. Hierdoor zullen ze minder zorg nodig hebben en zullen ze pas later in hun leven zorg nodig hebben. Het blijkt dat preventie als beleid moeilijk te verkopen is, omdat het effect ervan pas op lange termijn duidelijk wordt. Zelf merk ik dat als raadslid ook. In de gemeenteraad komen er als het over preventie gaat vaak een hoop kritische vragen. Dus moeten wij de boodschap blijven uitdragen dat preventie weliswaar niet zo goed in cijfertjes uit te drukken is, maar wel een heel krachtig middel is om op de lange termijn zorgkosten te drukken.
De Partij van de Arbeid vindt dat er een drastische stelselwijziging in de gezondheidszorg nodig is. ‘De zorg is bedoeld om mensen te helpen, niet om geld mee te verdienen. We zorgen voor meer regie over de zorgverzekeraars, zodat goede zorg leidend is, en niet het verdienmodel van zorgverzekeraars.’ (partijstandpunt over zorg). Iedereen weet dat we zowel het geld als de mensen niet beschikbaar hebben om zorg te blijven verlenen zoals we dat nu doen. Als we voortaan sterk inzetten op preventie, kunnen we een goede gezondheidszorg overeind houden.