2. Goed wonen en prettig leven in onze plattelandsgemeente
- De komende vier jaar willen we samen met u een plan van aanpak opstellen om leegstand van winkels en bedrijfspanden in onze gemeente te voorkomen.
- Wij willen dat er voldoende geschikte woningen beschikbaar zijn voor jongeren en ouderen die in Berkelland willen wonen.
- Wij stimuleren de samenwerking tussen overheid en woningaanbieders en we willen koopwoningen en betaalbare huurwoningen voor starters. Berkelland blijft zo een aantrekkelijke woonplaats voor iedereen. Overheid en woningaanbieders kunnen creatief en flexibel werken aan (tijdelijke) huisvesting in bijvoorbeeld lege panden.
- De gemeente zal mensen actief informeren over de beschikbare middelen en voorzieningen om langer thuis te wonen.
- We onderhouden de openbare ruimte. Wij zijn voor natuurlijk en ecologisch bermbeheer, variatie in beplanting van perkjes en groenstroken, en een zeer terughoudend kapbeleid. Wie schade aanricht in ons coulisselandschap, kan rekenen op een stevige aanpak.
- Bij elke nieuwe ontwikkeling in de gemeente moet een vergroeningsslag worden gemaakt.
- Het Gelders Natuurnetwerk (GNN) is en blijft een waardevol onderdeel van Berkelland. Bouwen in het GNN is uitgesloten.
- De PvdA wil de kwaliteit van ons grondwater beschermen en is daarom tegen het boren naar aardwarmte in waterwingebieden. We staan voor woningbouw in de kernen van Berkelland en niet in waterwingebieden.
- Duurzame veehouderij is ons doel. Er komt een stimuleringsbeleid voor kringloop-, circulaire en natuurinclusieve landbouw of andere vormen van natuurvriendelijke landbouw.
- Wij handhaven de regels voor (brand)veiligheid en dierenwelzijn in de veehouderij strikt.
- De Partij van de Arbeid wil aandacht voor de moeilijke situatie van veel boeren. Om problemen vroeg op het spoor te komen en om steun te bieden, willen we in gesprek blijven met de agrarische sector in de Achterhoek.
- Het kwaliteitsniveau van de openbare wegen, trottoirs en fietspaden moet hoog zijn.
- De PvdA wil drukke wegen in dorpskernen veiliger maken. Dat betekent dat we nagaan of de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom 30 kilometer per uur kan worden. In samenspraak met inwoners willen we dorpskernen autoluw maken, zodat wandelaars, fietsers en spelende kinderen zich veiliger kunnen bewegen.