9 juli 2023

Algemene beschouwingen Perspectiefnota

In de raadsvergadering van dinsdag 4 en woensdag 5 juli besprak de gemeenteraad de Perspectiefnota 2024, de vooruitblik op de programmabegroting voor de jaren 2024-2027. Lees hieronder de bijdrage van fractievoorzitter Ron Smits.

Bekijk de video op de site van GemeenteBerkelland

Voorzitter, college, leden van de gemeenteraad,

Gelijke kansen voor een sociaal Berkelland

We danken het college voor het samenstellen van de perspectiefnota 2024: bondig en helder, leesbaar en een goed fundament voor de toekomst. Echter, we hebben ook zorg voor de bezuinigingen die er op ons afkomen waar wij gezamenlijk keuzes in moeten maken.
Vandaag staan we hier bijeen om de visie voor de komende jaren voor de gemeente Berkelland uiteen te zetten. In een wereld waarin onder andere veranderingen in het klimaat en de geopolitiek ons niet vrolijk stemmen, rest ons slechts één keuze: gezamenlijk aan het werk gaan.

Onze visie draait om één centraal thema: gelijke kansen. Gelijke kansen voor alle inwoners van Berkelland, ongeacht hun achtergrond, om een leefbaar, zorgzaam, financieel stabiel, duurzaam, goed opgeleid, trots en samenwerkend Berkelland te creëren. Dit staat voor ons centraal.

Een leefbaar en gezond Berkelland is een onderdeel van de visie van de PvdA. Wij streven naar een gemeente waar de openbare ruimte klimaatbestendig is, waar ontmoetingen worden bevorderd en waar een authentieke Achterhoekse uitstraling heerst. Dit betekent investeren in groene infrastructuur, duurzame energieoplossingen en het behoud van ons vitale platteland met ons waardevolle coulissenlandschap. Door het versterken van sociale cohesie en het creëren van een levendige gemeenschap kunnen we een leefomgeving realiseren waarin iedereen zich thuis voelt.

Inclusie, ontmoeting, digitale vaardigheid en geletterdheid zijn taken die de bibliotheek toekomen en we vragen het college nogmaals vaart te maken om in samenspraak met de bibliotheek te komen tot een goede huisvesting in Borculo.

Zorg is een fundamenteel recht voor iedereen, ongeacht fysieke en mentale fitheid of financiële situatie. De PvdA streeft ernaar dat alle inwoners van Berkelland zo lang mogelijk kunnen deelnemen aan de maatschappij. We willen de toegang tot goede en betaalbare zorg waarborgen, onder andere door te investeren in preventie en het versterken van de mantelzorgstructuur. Preventie betekent dat sporten voor iedereen toegankelijk moet zijn, het mag niet een luxe zijn, maar moet een onderdeel van het gezonde leven in Berkelland zijn. Niemand mag worden uitgesloten, en daarom zullen we ons inzetten voor een inclusieve samenleving waarin iedereen kan meedoen. We zien graag een constructieve samenwerking met het college bij het realiseren van de sportvisie die in het najaar 2023 wordt samengesteld.

Financiën vormen de ruggengraat van onze visie. We geloven in een solide en duurzaam financieel beleid, omdat gelijke kansen ook gelden voor toekomstige inwoners van Berkelland. Door verantwoord om te gaan met onze financiële middelen, kunnen we investeren in de lange termijn en een solide basis leggen voor een rechtvaardige en welvarende gemeente. Dit betekent dat we oog hebben voor duurzaamheid in onze investeringen en rekening houden met de belangen van komende generaties.

Duurzame energie is een onderdeel van onze visie. Natuurlijk streven ernaar om een even mooi Berkelland na te laten aan de inwoners die na ons komen. Dit betekent dat we actief moeten werken aan het verminderen van onze CO2-uitstoot, het stimuleren van duurzame energieopwekking en het bevorderen van energie-efficiëntie. Door samen te werken met lokale bedrijven, bewoners en andere belanghebbenden, kunnen we de energietransitie bevorderen en versnellen. Dit biedt niet alleen kansen voor de lokale economie, maar zorgt ook voor een gezondere en duurzamere leefomgeving. Laten we samenwerken om Berkelland te transformeren tot een voorbeeldgemeente op het gebied van duurzame energie.

Onderwijs is de sleutel tot het creëren van gelijke kansen. We geloven dat wie de jeugd heeft, de toekomst heeft. Dit betekent ook dat we staan voor gelijke kansen in het onderwijs waarbij financiële belemmeringen geen obstakel vormen voor jongeren om hun dromen na te jagen. Het is van het grootste belang dat elk kind in Berkelland dezelfde mogelijkheden krijgt om zich te ontwikkelen, ongeacht de achtergrond van de ouders. Een kind mag niet met een achterstand beginnen bij het leggen van zijn toekomst.

Wonen. Het zorgen voor huisvesting, in deze moeilijke tijd voor de woningbouw met krapte, schaarste en dus oplopende prijzen blijft een punt van zorg; we hebben een woondeal, dus ook de verplichting tot het realiseren van ten minste 845 woningen, waarvan 65% sociale huur of goedkope koopwoningen. Een aantal fundamentele uitgangspunten voor de PvdA komen hierbij ook samen. Betaalbaarheid, bewonersparticipatie, noaberschap, openbaar vervoer, ondersteund door actieve bemoeienis van wijkbeheerders, voor het welzijn, de sociale cohesie, gezondheid, veiligheid en de onvolprezen saamhorigheid binnen de Berkellandse samenleving. Dus samenvattend: goede woningen, in goed overleg, voor iedereen, gericht op de vraag als gevolg van de huidige demografische ontwikkelingen.

Openbaar vervoer in de Achterhoek is cruciaal. We zijn wensen het college dan ook veel succes met de gesprekken die er zijn met het provinciaal bestuur om het vervoersaanbod optimaal te faciliteren.

Zorg, al dan niet de voorliggende zorg, en welzijn zullen, mede als gevolg van de demografische ontwikkelingen, in toenemende mate op mantelzorg neerkomen. Naast de waarborging van de nabijheid van spoedhulp en ziekenhuiszorg, zal Berkelland beleid moeten voeren gericht op behoud van gezondheid. Preventief, faciliteren van hulp waar het kan om zorg te voorkomen, om daarmee de zorgvraag te laten afnemen en de druk op zorgaanbod te verlichten. Extra zorg gaat uit naar het geestelijk welzijn van de jeugd zonder dit vraagstuk buitenproportioneel te willen opblazen, is samenwerking met scholen, jeugdwelzijnswerk en jeugdzorg noodzakelijk om tot oplossingen te komen.

Trots zijn op onze gemeenschap is een krachtige drijfveer voor positieve verandering. We zijn trots op onze Achterhoek, in het bijzonder Berkelland, en willen dit ook uitdragen om een aantrekkelijk en duurzaam gebied te zijn voor bewoners, bedrijven, bezoekers en toeristen. Laten we de unieke identiteit en cultuur van Berkelland koesteren en versterken. Door te investeren in culturele evenementen, kunst en erfgoed, kunnen we een bloeiend cultureel leven creëren dat mensen van binnen en buiten aantrekt.

Veiligheid. We zijn blij met het IVP zoals geaccordeerd in mei 2023. Het daarbij behorende amendement biedt ons als raad de o.a. de gelegenheid mee te denken over de inhoud van de uitvoeringsplannen IVP. In de PPN 2023 staat een budget van jaarlijks € 145.000 begroot. Uit de beantwoording van gestelde vragen vanuit de diverse fracties is helder geworden dat er ook al een bestemming hiervoor is aangewend. Dit gaat te snel en doet ook geen recht aan de gemaakte afspraken. We gaan eerst in gesprek over de richtingen die er gekozen worden in het uitvoeringsplan. Veilig Uitgaan is er inderdaad één van de onderwerpen maar er zijn nog meer. Daarom dienen wij een amendement in om akkoord te gaan met de PPN 2024 echter met uitzondering van de voorgestelde invulling van nieuw beleid IVP (blz. 27) maar wel met behoud van het gereserveerde budget van jaarlijks 145.000 euro voor 2024, 2025, 2026 en 2027.

Met deze visie willen we samenwerken in wederzijds vertrouwen aan een Berkelland dat trots, samenwerkend, duurzaam, welvarend en inclusief is. Een gemeente waar gelijke kansen voor iedereen de hoeksteen vormen van ons beleid. Laten we gezamenlijk werken aan een Berkelland waarbij gelijke kansen voor iedereen de basis zijn voor de toekomst van onze inwoners.