Aanpak droogte

Door Jorrit Hondorp op 11 april 2023

Wat gaat Berkelland op korte termijn doen tegen de droogte en de gevolgen ervan? Fractielid Jorrit Hondorp diende op vrijdag 17 maart een set schriftelijke vragen met deze strekking in bij het College van B en W van Gemeente Berkelland. Het college antwoordde, dagblad Tubantia pikte het nieuws op en op 11 april stond er dit stuk in de krant.

Hondorp: ‘Op dit moment lijkt het wel nat buiten, maar is de grondwaterstand nog steeds erg laag. Dit is zichtbaar doordat vele stukken grond nog goed te betreden zijn en op sommige plekken de koeien al in de wei lopen.’ Als het grondwater nu al laag staat, gaat Hondorp verder, betekent het dat boeren in de zomer last krijgen van droogte. Dan moeten ze gaan sproeien met grondwater of oppervlaktewater, met alle gevolgen voor de verdroging van dien.

Het college antwoordt dat een effectieve aanpak van droogte een kwestie van goede samenwerking met veel partijen is, van waterschap tot boeren en van provincie tot landeigenaren en waterleidingbedrijven. Huidige en toekomstige maatregelen worden ontwikkeld en uitgevoerd in de gezamenlijke werkgroep ‘Aanpak droogte’. Meer water willen vasthouden heeft gevolgen voor grondgebruikers, bijvoorbeeld in de landbouw, waarschuwt het college. Dit zal noodzakelijkerwijs leiden tot ongemakkelijke keuzes. In de loop van 2023 volgen er meer concrete maatregelen.

Jorrit Hondorp

Jorrit Hondorp

Ik ben een trotse vader van twee kinderen, en ben als accountmanager bedrijven het eerste aanspreekpunt voor de agrarische sector bij de gemeente Oude IJsselstreek. In een samenleving mag je verschillen van elkaar, sterker nog: dat is zelfs nodig! Respect, gelijkheid en recht op een goede toekomst voor ieder mens, dat is de basis waar

Meer over Jorrit Hondorp