Motie loonsverhoging SW-bedrijven

Door Jorrit Hondorp op 31 mei 2023

Door de sterke inflatie wordt het voor steeds meer mensen moeilijk om rond te komen. In veel cao’s is inmiddels een loonsverhoging doorgevoerd. Dit geldt niet voor mensen die werken in de sociale werkvoorziening (cao SW) en sociale ontwikkelbedrijven (cao Aan de Slag). In Berkelland gaat het hierbij onder andere om werknemers van Fijnder. Dit is het werkleerbedrijf voor de oostelijke Achterhoek en valt mede onder verantwoordelijkheid van de gemeente Berkelland.

Op 13 en 14 juni is het jaarlijkse congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Tijdens dit congres wordt een motie ingediend om de cao’s SW en Aan de slag open te breken. Doel hiervan is om de werknemers die onder deze cao’s vallen een loonsverhoging te geven, zodat ook zij de gestegen kosten voor levensonderhoud beter kunnen opvangen. De gemeente Losser is initiatiefnemer en vraagt bijval voor de motie van zo veel mogelijk andere gemeenten.

Tijdens het vragenkwartier van de raadsvergadering van 30 mei vroeg raadslid Jorrit Hondorp het college om ook vanuit Berkelland deze motie te steunen. Het college zegde steun voor de motie toe. Dit vinden wij een mooie eerste stap in de goede richting!

Meer informatie over de motie vanuit Losser


Spreektekst van Jorrit Hondorp

in de raadsvergadering van dinsdag 30 mei 2023

‘Kansengelijkheid en inclusie, dat is eigenlijk waarom ik hier sta om namens inwoners, waar onze gemeente verantwoordelijk voor is een aantal vragen te stellen.

De cao van de Nederlandse gemeentes is pas aangepast en alle ambtenaren onder deze cao krijgen een gemiddelde loonsverhoging van rond de 9 procent.

Omdat we als gemeente niet alleen een heleboel hardwerkende ambtenaren hebben, maar ook een heleboel mensen die voor werkleerbedrijf Fijnder werken, waar wij als gemeente ook verantwoordelijk voor zijn. Zou het meer dan redelijk zijn dat deze mensen ook een fikse loonsverhoging krijgen.

Of zoals de heer Rob Kolner van FNV zegt, en ik citeer:

“Maandenlang krijgen we van de VNG te horen dat er geen geld is voor compensatie. Maar gemeenteambtenaren zijn wel gecompenseerd met betere cao-afspraken. Het kan dus wel, maar de VNG meet bewust met twee maten. Terwijl mensen al rond het minimum verdienen en de dagelijkse boodschappen nauwelijks meer kunnen betalen. Deze mensen verdienen ook meer want ze zijn niet minder.”

De gemeente Losser heeft daarom een meer dan sympathieke motie gemaakt, en bied deze aan op 13 en 14 juni bij het VNG Jaarcongres.

Hier een kleine greep uit deze motie:

Overwegende dat:

De huidige cao’s SW en Aan de slag geen compensatie kennen voor de gestegen kosten door de inflatie;

– Deze medewerkers het financieel nooit breed hebben gehad en de financiële situatie door het uitblijven van inflatiecorrectie verder verslechterd is;

– In de cao Gemeenten de inflatie voor de gemeenteambtenaren wel (deels) is gecompenseerd;

– Dit door de medewerkers die onder de cao’s SW en Aan de slag terecht als oneerlijk wordt ervaren;

– Het daarom van belang is om deze situatie recht te trekken en de cao SW en de cao Aan de slag open te breken en te onderhandelen over een verbetering van de arbeidsvoorwaarden van deze medewerkers;

Strekking van de oproep onder de motie:

Roept het bestuur van de VNG op om:

in gesprek te gaan met de onderhandelende partijen over het openbreken van de CAO SW en CAO Aan de Slag om te komen tot compensatie van de gestegen kosten.

Eigenlijk heb ik maar 2 vragen:

Waarom sluit onze wethouder niet aan bij collega van buurgemeente oost Gelre mevrouw Elvira Schepers om de medewerkers van Fijnder een hart onder de riem te steken op 7 juni?

Hoe gaat het college van de gemeente Berkelland laten zien dat ze de motie van gemeente Losser steunen op 13 en 14 juni aanstaande?’

Jorrit Hondorp

Jorrit Hondorp

Ik ben een trotse vader van twee kinderen, en ben als accountmanager bedrijven het eerste aanspreekpunt voor de agrarische sector bij de gemeente Oude IJsselstreek. In een samenleving mag je verschillen van elkaar, sterker nog: dat is zelfs nodig! Respect, gelijkheid en recht op een goede toekomst voor ieder mens, dat is de basis waar

Meer over Jorrit Hondorp