30 oktober 2020

PvdA wil gratis mondkapjes voor minima in Berkelland

Het dragen van mondneusmaskers (of mondkapjes) wordt inmiddels dringend geadviseerd door het kabinet.

Betsy Wormgoor (PvdA Berkelland) vindt dat minima tegemoet gekomen moeten worden door het uitgeven van gratis mondkapjes en kwam in de raad van 15 oktober j.l. met een motie.

De PvdA vindt het belangrijk dat ook zij die geen geld hebben voor mondkapjes, mee kunnen doen in de samenleving. Om een pijnlijke discussie te voorkomen met een persoon die een mondkapje niet kan betalen op een plek waar men geacht wordt er een te dragen, stelt de partij voor om de kapjes gratis beschikbaar te stellen.

Het CDA en GB voelden er vooralsnog niks voor, doordat signalen ontbreken dat er behoefte is aan deze motie. GroenLinks noemde de motie sympathiek, maar had één bezwaar: “wegwerpmondkapjes verstoren milieu en dier. Dat mist in de motie,” zegt Leo Morren.

In reactie gaf de burgemeester in zijn eerste termijn aan sociaal ondernemerschap toe te juichen, hij heeft mooie initiatieven gezien in Berkelland. Indien er signalen komen dat mondkapjes nodig zijn bij de minima, worden de mondkapjes meegenomen in de reguliere armoedelijn.

De VVD kwam aansluitend met een amendement, waarin de gemeente intermediair zou zijn tussen vrijwilligers die mondkapjes maken en de mensen die de mondkapjes nodig hebben. Hierna ontstond er discussie over of dit wel of niet verstandig is en wie dan zo’n taak uit behoort te voeren. De voedselbank was een geopperde mogelijkheid.

Ongebruikelijk interrumpeerde de burgemeester de vergadering om wat geïrriteerd te zeggen dat hij de motie wel aan zou nemen, om een politieke discussie te voorkomen. “Ik had niet verwacht dat we zo lang zouden debatteren over dit onderwerp. Laten we de crisis managen. Ik neem de motie over, zodat we deze discussie kunnen stoppen.”